Proktologija se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog debelog creva. Završno debelo crevo obuhvata poslednjih 20 cm debelog creva (Rectum), uključujući i čmar (Anus). Statistički posmatrano, s problemima u predelu završnog debelog creva, suočava se 3/4 odraslih. S tako velikom incidencom oboljenja kod odrasle populacije nužno je ukazati na najoptimalnije mogućnosti pravovremene dijagnoze i odgovarajućeg lečenja problema na završnom debelom crevu. Kako završno debelo crevo predstavlja intimni deo tela, to je istovremeno i "tabu" zona zbog čega mnogi pacijenti u početku ne traže savet i pregled lekara, nego se zadovoljavaju upotrebom masti i čepića lkoje dobijaju od apotekara. To je naravno bez zadovoljavajućeg uspeha. Cilj nam je upoznati Vas s najčešćim problemima i vrstama oboljenja u području završnog creva i kako se ona dijagnostikuju, te koji su savremeni načini lečenja i kako prevenirati probleme i oboljenja u području završnog debelog creva, odnosno šta možete učiniti da sprečite njihov nastanak.

Za sami početak dobro je naglasiti da hemoroidi nisu uvek odgovorni za tegobe u analnoj regiji.

Najčešći problemi i tegobe u analnoj regiji su:

 • krvarenje
 • bolovi
 • svrab
 • pojačano vlaženje
 • osećaj pritiska na završno crevo
 • opipljivi čvorići

 

Hemoroidi

Hemoroidi su sunđerasti jastučići ispunjeni krvlju, koji imaju ulogu "finog" zatvaranja analnog otvora (čmara), a smešteni su u dubini od 4-5 cm od čmara. Često se ne mogu niti pipati prstom, niti videti, tako da je Proktoskopija jedini način sigurnog dijagnostikovanja i verifikacije hemoroida. Hemorooidi nisu poređani u krug, kako se često misli, i postoje samo tri hemoroidalna jastučića koji se nalaze na tačno određenim mestima - jedan sa leve strane, a dva sa desne strane čmara. Česta zabluda je da su hemoroidi vezani uz venski sistem, odnosno da su to na neki način proširene vene - to nije tačno! Histološki, hemoroidi imaju potpuno identičan sastav kao penis, jer su to zapravo arterio-venske fistule, odnosno šupljine u kojima uglavnom cirkulira arterijska, svetlocrvena krv.

Glavni simptopi kod ovog oboljenja su:

 • krvarenje
 • tragovi krvi na toaletnom papiru
 • pojačano vlaženje na čmaru
 • "prljanje" veša
 • osećaj pritiska na čmaru
 • svrab

Navedeni i dobro poznati simptomi mogu biti izazvani i drugim oboljenjima, kao što je upalni proces sluznice debelog creva, ili pak tumorozni proces. Upravo radi toga je svakako uputno javiti se proktologu na pregled, jer je to jedini način da se tačno upoznamo s razlogom svojih tegoba. Nakon uvodnog razgovora sa pacijentom obavi se proktološki pregled, koji je opisan na ovim stranicama,a traje svega 10-ak minuta. I ono što je sigurno važno - pregled je potpuno bezbolan!

Lečenje hemoroida

Zavisno od stepena hemoroidalne bolesti, pristupamo odgovarajućem lečenju. Kod lečenja hemoroida značajno je reći sledeće:

 • hemoroidi se, kao i većina proktoloških oboljenja, ne mogu izlečiti niti jednom danas poznatom mašću, čepićima, oblozima ili melemima.
 • izlečenje hemoroida I i II stepena je konzervativno te nije potreban operacioni zahvat. Najuspešnije je sa Barron ligaturama, odnosno sa posebnim gumenim omčicama koje stranguliraju hemoroid i on jednostavno nestane. Uspeh lečenja je od 89-92%.
 • lečenje sa Barron ligaturama se izvod ambulantno, potpuno je bezbolno i pacijent jednostavno normalno funkcioniše posle toga.
 • hemoroidi III i IV stepena se ne mogu lečiti niti jednom kozervativnom metodom i kod toga je neophodan operacioni zahvat.

Iz tih razloga je bolje javiti se hirurgu ranije ukoliko ne želimo doći u situaciju gde nam za lečenje jedino preostaje operacija.

Operacija hemoroida:

Poostoji vise vrsta operacija hemoroida  a one se svode na uklanjanje istih  sa mesta na kojim se nalaze.

 • Najpoznatija tehnika je po metodi Morgan- Miligan.
 • Novina   je da se ova metoda izvodi savremenim aparatima za radiotalasnu  koagulaciju krvnih sudova  tzv Ligashure  aparat. Sem za operaciju hemoroida ovaj se aparat moze koristiti i u drugim operativnim zahvatima. Razlika je u tome da pacijenti koji su operisani ligashure aparatom postoperativno prakticno nemaju bolove ili su bolovi jako slabog intenziteta. Sluzokoza analnog kanala jako brzo zarasta te je vracanje uobicajenim zivotnim aktivnostima vrlo brzo vec posle nekoliko  dana.                                                                                                                                                                               Procedura je jednostavna. Pacijent dođe na pregled kod našeg doktora, ovaj ga pregleda i ,ukoliko  postavi indikaciju za operaciju, posle brze preoperativne pripreme istog dana se može uraditi operacija. Pacijentu se operacija radi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji koja je za njega jako konforna i sigurna. Posle operacije pacijent nekoliko časova provede u bolnici a ukoliko je operisan popodne  noć provede u bolnici .Kući ide bez bolova. U sledećih njekoliko dana pacijent ima umerene bolove posle defekacije koji se mogu lako kupirati oralnim analgeticima.Moguće je da posle stolice ima par kapi krvi ili sukrvičav iscedak.Desetak dana po operaciji tzegobe uglavnom prestaju.
 • U nasim klinikama pacijenti se mogu operisati i klasicnim metodama a i THD metodom.
 • Pre operacije:

  • nije potrebno čišćenje creva
  • glicerinski čepić staviti veče pre te ujutro, jedan sat pre odlaska na operaciju
  • antibiotska zaštita: bolesnicima koji uzimaju kortikosteroide, imunosupresive ili  imaju ugrađeni vestački srčani zalistak ili veštački zglob, prije zahvata treba dati antibiotik da se spreči infekcija.

  Posle operacije

  Cilj je regulisati četiri stvari: analnu higijenu, bol, mokrenje i stolicu

  • Analna higijena – gaze možete skinuti prvi dan nakon operacije te započeti s kupkama u kamilici. U kadu natočite vodu dubine oko 15 cm te sednite u nju na 10 do 15 min. Najbolja temperatura vode je ona pri kojoj se osjećate ugodno Možete staviti nekoliko filter-vrećica kamilice. Nakon kupke osušite anus mekanim peškirom  i stavite suve i čiste gaze.
  • Nakon svake stolice operite se vodom i primenite  Flogocid  mast.
  • Bol – prvih nekoliko sati nakon operacije nećete osećati nikakve bolove zbog delovanja lijekova koje ste dobili tokom anestezije. Cilj je da i kasnije bude tako. Zato treba početi uzimati dovoljno lekova protiv bolova. Naša je preporuka kombinacija paracetamola i trodona 3 do 5 tableta na dan. Lijek može izazvati pospanost te za vreme uzimanja nemojte voziti auto niti piti alkohol   .                                                                                                                           Pitanje bezbolonosti  je vrlo slozeno. Naime neki pacijenti odmah nakon operacije osete jako poboljšanje svog opšteg i lokalnog stanja da se kod njih bolovi praktično zanemarljivi  a mi u njihovom slučaju možemo govoriti o bezbolnim opeacijama. Drugi pacijenti imaju bolove  i oni su najčešće  sutradan  po operaciji i nastanu nakon stolice. Traju oko pola sata i potom nestanu. Rapidno se smanjuju svaki dan tako da i najosetljiviji pacijenti posle desetak dana budu praktično bez iakakvih bolova. Moramo priznati na ovom mestu da je pitanje bola s obzirom na razlike u intenzitetu kod slično operisanih  subjektivna kategorija.
  • Za smanjivanje bolova dobro je stavljati hladne obloge (u vrećicu za zamrzavanje stavite malo vode, a kad se stvori led, primijenite preko gaze ili peškira  na analno područje).
  • Stolica – nakon operacije treba što prije imati stolicu. Bolovi i strah  mogu je otežati, stoga savjetujemo uzimanje preparata  da stolica bude mekana.
  • Mokrenje – nakon operacije hemoroida pacijentu je mokrenje često otežano, što je posljedica operacije na rektumu te djelovanja lijekova za anesteziju. Zato prije operacije ne treba pretjerivati s tečnosti , a obvezno je i pomokriti se prije zahvata. Nakon operacije savetujemo što pre ustajanje i hodanje .

   

 

 

Absces i Fistula

Absces i Fistula su dva potpuno različita klinička stanja jedne te iste bolesti. Absces je akutno stanje koje se karakteriše otokom u blizini čmara, jakim bolovima, a često i povišenom temperaturom. Fistula je hronično stanje, bez jakih bolova, s jednim malim otvorom u blizini čmara odakle se povremeno ili stalno cedi zamućeno-žućkasti sadržaj uz prisustvo tragova krvi.

Bolest nastane upalom proktalnih žlezda koje su smeštene između unutrašnjeg i spoljašnjeg sfinktera. Tako nastane slika inicijalnog abscesa, a na bazi tog abscesa razvija se perianalna fistula. Absces obično kratko traje (2-3 dana), a samo retko duže, jer jaki bolovi u okolini čmara sa tendencom pojačanja u noćnim satima, rano vodi pacijenta do hirurga.

Lečenje Abscesa

Lečenje abscesa je jednostavno, a jedini cilje je "otvoriti" absces i ukloniti sadržaj, jer neposredno nakon zahvata bolovi prestaju. U toj fazi se nikada ne radi radikalni zahvat.

Lečenje Fistule

Fistula je hronično stanje koje karakteriše stalno ceđenje žuto-zamućenog sadržaja na mali otvor koji se obično nalazi 2-3 cm udaljen od čmara. Ukoliko se ne cedi nikakav sadržaj, tada pacijenti često osećaju pritisak i mukle bolove, a kada dođe ponovo do ceđenja tada i subjektivne tegobe prestaju. To je stanje prilično neugodno, jer je teško održavati odgovarajuću higijenu analne regije. U lokalnoj anesteziji potrebno je pronaći unutrašnji otvor fistuloznog kanala i to je najvažniji korak. Sledi discizija, odnosno presecanje "mosta" između unutrašnjeg i spoljašnjeg fistuloznog otvora. Zahvat je potpuno bezopasan u rukama iskusnog proktologa, izvodi se ambulantno i pacijent je istog dana radno sposoban.

 

 

Analna Fisura

Ovo se proktološko oboljenje ogleda u vidu ranice ili čira na veoma osetljivoj sluznici analnog kanala. Zbog toga je ova veoma bolno osetljiva, pa su tipični simptomi:

 • veoma jak bol u vidu prženja na čmaru, osobito izražena nakon akta pražnjenja, a može trajati i satima
 • krvarenje svetlo-crvene krvi
 • opipljiva kvržica koja se nalazi neposredno iznad fisure, pa se zato i zove "polip stražar"

Bolovi i krvarenje koje prati pojava analne fisure, a uz pipanje i pomenute kvržice, često dovodi u zabludu čak i medicinsko osoblje, pa to stanje pogrešno tumače kao "upaljeni spoljni hemoroidi". Naravno da to nisu hemoroidi. Razlog nastanka Analne fisure je danas veoma dobro poznat. Radi se o pojačanom tonusu unutrašnjeg analnog sfinktera (M. sphincter ani internus), koji svojim pojačanim tonusom rasteže osetljivu sluznicu analnog kanala, a tada i kod čak normalne stolice dolazi do pucanja sluznice i stvaranja analne fisure. Lečenje analne fisure je veoma jednostavno i izrazito delotvorno, a cilj je smanjiti tonus spoljašnjeg sfinktera. Najbolje se pokazala metoda lateralne svinkterotomije pri kojoj se preseca m. sphincter ani einternus na karakterističnom mestu pri čemu se tonus svinktera bezbedno smanji, a uradi se i excizija fisure i stražara.

 

 

Spoljašnji hemoroidi (Thrombosis periani)

Najčešće korišteni termin u proktologiji je hemoroidi. Uz to se često spominju "spoljašnji" i/ili "unutrašnji" hemoroidi. To je velika pogreška i zabluda, koja je nažalost ostala i u medicinskim krugovima. Hemoroidi mogu biti "samo" hemoroidi, jer jednostavno ne postoje unutrašnji i spoljašnji. Ono što nazivamo spoljanji hemoroidi nemaju veze sa hemoroidima.

Vanjski hemoroidi ili ti perianalna tromboza nastaje zgrušavanjem krvi u malim površnim venama ispod kože u blizini čmara, što rezultira stvaranjem čvora na rubu čmara, koji može biti od veličine zrna pšenice do veličine velikog oraha. Ti čvorići čine kožu napetom, što izaziva bolove, zatim su često modre boje, čak mogu spontano puknuti, što vodi ka većem ili manjem krvarenju. Većina autora se slažu, da je za nastanak perianalne tromboze  odgovorno usporeno proticanje krvi kroz vene čmara (tkzv. venska staza), a tome doprinosi trudnoća i menses, kao odgovor na endokrini uticaj. Takođe, vožnja biciklom, duže sedenje, kao i otežano pražnjenje doprinose venskoj stazi. Uopšteno gledano, do danas nije razjašnjen u celini uzrok nastajanja perianalne tromboze. Veoma je važno razlikovati i odvojiti hemoroidalnu bolest i perianalnu trombozu, jer je pristup i lečenje potpuno različito i bilo bi jako pogrešno lečiti perianalnu trombozu i hemoroide na isti način.

Lečenje je brzo, jednostavno, bezbolno i efikasno.

U lokalnoj anesteziji se evakuiše ugrušana krv i tog momenta pacijent oseća olakšanje. Nakon zahvata pacijent ide kući i istog dana je funkcionalno i radno sposoban. Nakon zahvata nema uopšte bolova i retki su uzimali običnu tabletu protiv bolova. Prednost ove metode je da se više nikad neće pojaviti na tom mestu. Drugi pristup je stavljati obloge od 3% Ac. borici, što je mnogo bolji izbor od raznih masti, ali je nedostatak, što se tada čvorići ponavljaju i to baš na tom mestu.

U našim uslovima se često rešava problem fisure zajedno sa hemoroidima u istom aktu. Upravo u tim situacijama jako dobra iskustva imamo sa operacijama pomoću Ligasure aparata što je opisano u gornjem takstu.